១.គោលបំណងនៃការសិក្សា |
កម្មវិធីសិក្សានេះរៀបចំទ្បើងសម្រាប់និស្សិតដែលសិក្សាយកផ្នែកឯកទេសក្សេត្រសា ស្រ្ត ពីព្រោះកម្មវិធី នេះ ផ្តោតសំខាន់ទៅលើចំណេះដឹងទូទៅដូចជា៖ ការ គ្រប់គ្រងប្រ ពន្ធ័ធារាសាស្រ្ត ការធ្វើវារី- វប្បកម្ម ការគ្រប់គ្រង ធនធានព្រៃឈើ ការ យល់ដឹងអំពី អត្ថប្រយោជន៍នៃប្រពន្ធ័អេកូឡូស៊ី និង ការធ្វើកសិកម្មសរីរាង្គតាមបែប ធម្មជាតិ។ ម្យ៉ាង វិញទៀត កម្មវិធីសិក្សានេះនឹងប្រែក្លាយនិស្សិតដែលបានបញ្ចប់ការសិក្សារយៈ ពេល ៤ ឆ្នាំ ឲ្យទៅជាអ្នកគ្រប់គ្រងគំរោងខាងផ្នែកកសិកម្ម អ្នកផ្សព្វផ្សាយកម្មវិធីកសិ កម្ម ឬក៏ជា អ្នកដឹកនាំ គ្រប់គ្រងកសិដ្ឋានប្រកបដោយជំនាញនិងវិជា្ជជីវៈច្បាស់ លាស់ ។ លើសពីនេះទៅទៀត កម្មវិធីសិក្សានេះនឹងជួយឲ្យនិស្សិតយល់ដឹងកាន់តែច្បាស់ពី ការប្រើ ប្រាស់ធនធានធម្មជាតិប្រកបដោយ និរន្តរភាពដើម្បីជួយ លើកស្ទួយសុខមាល ភាព សាធារណៈ និង ទប់ស្កាត់ហានិភ័យ នានា ដែលបង្កឡើងពីកត្តាមនុស្ស និង ធម្មជាតិ។ |
២.ឱកាសការងារនិងការបន្តការសិក្សា |
កម្មវិធីសិក្សានៃឯកទេសក្សេត្រសាស្រ្តនេះ នឹងជួយឲ្យនិស្សិតអាចរកប្រាក់ចំណូល បានតាម រយៈជំនាញបច្ចេកទេសខ្លីៗដូចជា៖ ការបណ្តុះផ្សិត ការបណ្តុះកូនឈើនានា ដែល ផ្តល់នូវផលានុផលដើម្បី លើកស្ទួយជីវភាពរស់នៅរបស់និស្សិតដែលកំពុងបន្ត ការសិក្សា ឬនឹងបញ្ចប់ការសិក្សា ជាមួយនិងចំណេះដឹង និងជំនាញដែលខ្លួនមាន។ក្រៅពីនេះ និស្សិតនឹង មានឱកាសច្រើនដើម្បីស្វែងរកការងារធ្វើនៅតាមក្រុមហ៊ុន ឬក៏ អង្គការពីព្រោះវិនិយោគិន ក្នុងស្រុក ក៏ដូចជាក្រៅស្រុកកំពុងតែ បណ្តាក់ទុនរកស៊ីនៅ ក្នុងប្រទេសកម្ពុជាលើវិស័យ កសិឧស្សាហកម្ម ។ ម្យ៉ាងវិញទៀត និស្សិតដែលបញ្ចប់ ការសិក្សា ហើយមានបំណងចង់បន្ត ការសិក្សាលើឯកទេសនេះបន្ថែមទៀតនៅថ្នាក់ ក្រោយឧត្តមសិក្សាបានយ៉ាងងាយស្រួល ។ |
៣.កម្មវិធីសិក្សាបន្ថែម ១ ឆមាស |
កម្មវិធីសិក្សាបន្ថែម ១ ឆមាស លើឯកទេសនីតិសាស្រ្តនេះ អាចជួយអោយនិស្សិតមានសមត្ថភាពបំ ពេញការងារនិងរកការងារធ្វើនៅតាម ក្រសួង ស្ថាប័នរបស់រដ្ឋ សហគ្រាសឯកជន ឬ អង្គការនានា ក្នុងពេលដែលកម្ពុជាកំពុងតែឆ្ពោះ ទៅរកនីតិរដ្ឋពេញលេញ ក៏ដូចជាការ ធ្វើសមាហរណកម្មទៅក្នុងតំបន់ និង ពិភពលោកផងដែរ ។ កម្មវិធីសិក្សា រយៈពេល ២ ឆ្នាំកន្លះនេះ នឹងអាចជួយអោយអ្នកសិក្សាទទួលបាននូវឪកាសការងារសំខាន់ៗជាច្រើន។ ចំពោះនិស្សិតដែលសិក្សាបរិញ្ញាបត្ររង (មិនមានសញ្ញាបត្រមធ្យមសិក្សាទុតិយភូមិ) ត្រូវតែសិក្សាបន្ថែម ១ឆមាសជាមុនសិន មុននឹងបន្តចូលថ្នាក់បរិញ្ញាបត្រក្នុងវិស័យដូចគ្នា។ |
៤.រចនាសម្ពន្ធ័កម្មវិធីសិក្សា |
លេខកូដ | មុខវិជ្ជាជាភាសាខ្មែរ | Name In English | ក្រេឌីត | ផ្សេងៗ |
HISC 101
| ប្រវត្តិសាស្ត្រប្រទេសកម្ពុជា | History of Cambodia | 3 |
|
OAD 102
| គ្រប់គ្រងកិច្ចការរដ្ឋបាល និងការិយាល័យ | Office Administration | 3 |
|
SO 103
| សង្គមវិទ្យា | Sociology | 3 |
|
CS 104
| វិទ្យាសាស្ត្រកុំព្យូទ័រ | Computer Science | 3 |
|
ENG 105
| អង់គ្លេសសម្រាប់សាកលវិ ទ្យាល័យ កម្រិត ១ | English Skill for University Level I | 3 |
|
BUD 106
| មួលដ្ឋានគ្រឹះនៃព្រះពុទ្ធសា សនា | Basic of Buddhism | 3 |
|
BMAT 107
| គណិតវិទ្យាអាជីវកម្ម | Business Math | 3 |
|
CODE 108
| អភិវឌ្ឍន៍សហគមន៍ | Community Development | 3 |
តម្រង់ទិស |
ENVR 109
| បរិស្ថានវិទ្យា | Environment | 3 |
|
ENG 110
| អង់គ្លេសសម្រាប់សាកលវិ ទ្យាល័យ កម្រិត២ | English Skill for University Level II | 3 |
|
PMKT 111
| មូលដ្ឋានគ្រឹះនៃទីផ្សារ | Principle of MarketingI | 3 |
បន្ថែម |
IMGT 112
| សេចក្តីផ្តើមនៃការគ្រប់គ្រង | Inroduction to Management | 3 |
លេខកូដ | មុខវិជ្ជាជាភាសាខ្មែរ | Name In English | ក្រេឌីត | ផ្សេងៗ |
---|---|---|---|---|
INAG 213
| សេចក្តីផ្តើមនៃកសិកម្ម | Introduction to Agriculture | 3 |
|
AGEN 214
| កសិ.បរិស្ថាន | Agronomy Environment | 3 |
|
POHM 215
| បច្ចេកទេស ក្រោយប្រមូលផល | Post Harvesting Management | 3 |
|
SOCM 216
| ការគ្រប់គ្រង និង អភិរក្សដី | Soil Conservation Management | 3 |
|
POPR 217
| ផលិតកម្មបក្សី | Poultry Production | 3 |
|
ENGBL 218
| ការសរសេរលិខិតអាជីវកម្ម | Business Letter | 3 |
|
FIRA 219
| ការចិញ្ចឹមត្រី | Fish Raising | 3 |
|
ORFE 220
| ជីសរីរាង្គ | Organic Fertilizer | 3 |
|
PIPR 221
| ផលិតកម្មជ្រូក | Pig Production | 3 |
|
CRBR 222
| ការបង្កាត់ពូជដំណាំ | Crop Breeding | 3 |
|
PASI 223
| បារ៉ាស៊ីតវិទ្យា | Parasitology | 3 |
|
ENGC 224
| ភាសាអង់គ្លេស សម្រាប់ទំនាក់ទំនង | English for Communication Skills | 3 |
* មុខវិជ្ជាសិក្សាបន្ថែម ១ឆមាស |
លេខកូដ | មុខវិជ្ជាជាភាសាខ្មែរ | Name In English | ក្រេឌីត | ផ្សេងៗ |
---|---|---|---|---|
NARM 225
| ការគ្រប់គ្រង ធនធានធម្មជាតិ | Natural Resources Mgt. | 3 |
|
PLEN 226
| បាណកសាស្រ្ត (សត្វល្អិត) | Plant Entomology | 3 |
|
PLNU 227
| អាហារចិញ្ចឹមរុក្ខជាតិ | Plant Nutrition | 3 |
|
PLEC 228
| ជីវសាស្រ្តដំណាំ | Plant Ecology | 3 |
|
BOTA 229
| ភូតគ្រាមសាស្រ្ត | Botany | 3 |